Gør det I er bedst til - så sørger vi for data til jeres klimaregnskab!

Bæredygtig omstilling hos STARK

Vores kunder skal bare blive ved med at bygge. Det er jo det, de er bedst til og det, de helst vil. Så kommer vi med værktøjet til den nødvendige dokumentation af mere bæredygtighed og CO2-aftryk fra deres byggematerialer. Det er budskabet fra Kent Fonseca, National Projektleder, Bæredygtighed hos STARK Danmark, og Thomas Stoltz, direktør hos STARK Holbæk.

tekst: Anette Kalle Larsen, fotos: STARK

Strengere CO2-krav til nybyggeri

Mange af STARKs kunder kommer fra bygge- og anlægsbranchen. Det er de små håndværkere, der renoverer vores boliger og sommerhuse, og det er de større entreprenører, der bygger vores institutioner, etablerer nye boligområder og erhvervsejendomme. Det er malere, murere, gartnere, tømrere og vvs’ere, som køber værktøj, maskiner, byggematerialer og andet udstyr i det store byggemarked.

”Om 5-10 år får vores kunder ikke lov til at bygge, hvis de ikke er grønne og ikke arbejder med bæredygtighed og klimaregnskab,” forudser Kent Fonseca, National Projektleder, Bæredygtighed hos Stark Danmark. Han har arbejdet med bæredygtighed i byggebranchen de sidste mange år og har set den retning, branchen bevæger sig i.

For regeringen har sat mål for Danmarks samlede CO2-aftryk, som skal reduceres med 70 % senest i 2030.

Og idet CO2-aftrykket fra byggeprocesser og byggematerialer er stort, så er der er kommet yderligere lovgivning på dette område.

Her fra den 1. januar 2023 blev BR18 ændret, så nybyggerier i alle størrelser skal udarbejde en Livscyklusanalyse (LCA), og alt nybyggeri på mere end 1.000 m2 højst må udlede 12 kg. CO2 pr. m2 pr. år. Dette tal forventes at blive strammet fra 2025, ligesom det også kommer til at gælde for nybyggeri mindre end 1.000 m2.

Gør det, I er bedst til!

De fleste håndværkere og entreprenører i byggebranchen har aldrig beskæftiget sig med klimaberegninger og CO2-aftryk før men er blevet indhentet af en lovgivning, der kræver, at de forholder sig til det.

”Vi oplever, at det for mange af vores kunder virker meget uoverskueligt, og de har svært ved at få taget hul på opgaven. Så er det, at det bliver vores opgave at gøre det så simpelt og overskueligt for dem som muligt, ” siger Kent Fonseca og forklarer: ”Vores budskab er, at de skal blive ved med at fokusere på deres fagligheder og håndværk - og så kan de få os til at hjælpe dem med de klimakrav, de møder.”

Hos STARK har de arbejdet med bæredygtighed, klimaregnskab og FN’s Verdensmål gennem flere år, og nu er det også blevet en central det af de ydelser, de tilbyder kunderne.

Den bæredygtige tjekliste

Helt lavpraktisk så har STARK udviklet en online tjekliste ift. bæredygtighed, som kan bruges, når kunder skal indkøbe byggematerialer eller leje maskiner. Her kan de blandt andet vælge mellem miljøcertificerede materialer, emissionsfrie maskiner eller materialer uden miljøfarlige stoffer. Med et kunde log-in kan de også trække den nødvendige dokumentation på alle de indkøbte produkter og materialer.

”Det supersmarte er, at kunderne kan downloade datablade, følgesedler og bæredygtighedsdokumenter på en helt bestemt byggesag eller en helt konkret byggeplads inde på stark.dk,” siger Kent Fonseca og uddyber:

”Lige nu er vi ved at indsamle CO2-data fra EPD´er – altså de miljøvaredeklarationer, som leverandørerne udformer. Den data sender vi videre til vores kunder, så på sigt kommer vi også til at kunne give dem et tydeligt overblik over CO2-aftrykket fra deres indkøbte materialer. De kommer til at kunne se direkte, hvor de kan tælle positivt i et DGNB-byggeri.”

Bæredygtighedsambassadører for vores kunder

STARK vil også gerne sætte reel handling bag alle de flotte visioner om mere bæredygtighed. Det gør de blandt andet ved at uddanne bæredygtighedsambassadører, som står til rådighed for alle. Thomas Stoltz, bæredygtighedsambassadør hos STARK i Holbæk, forklarer:

”Som bæredygtighedsambassadør kan jeg hjælpe kunderne med at finde mere bæredygtige alternativer til de materialer, de indkøber. Jeg kan guide dem til at trække data og dokumentation og vise, hvordan de vælger certificerede produkter gennem vores BYG GRØNT-initiativ.”

Et mere cirkulært forbrug

En vigtig del af den bæredygtige omstilling er at gå fra en lineær til en mere cirkulær tankegang. Hvor vi traditionelt har indkøbt, brugt og smidt ud, så skal vi til at værne om jordens knappe ressourcer ved at genbruge, genanvende og affaldsforebygge. Det er STARKs GENTRÆ et godt eksempel på.

”Med GENTRÆ går vi ind og genbruger det træ fra byggepladser, som tidligere blot blev til en del af affaldsmængderne. Vi stiller de her U-stativer op ude på byggepladserne, så brugt træ opsamles i stedet for at ryge i affaldscontaineren. Når stativet er fyldt, så henter vi træet, renser det og nu kan det genbruges et nyt sted – fx som byggepladshegn,” forklarer Thomas Stoltz.

At bygge mere bæredygtigt handler i bund og grund om at udvikle flere initiativer som GENTRÆ. Samarbejde om at gøre genbrug og genanvendelse til en god forretning – både for kunderne og for klimaet. Samarbejde om at blive klædt på til at håndtere nye krav om klimaregnskab.

”For hvis det er noget, jeg er sikker på, så er det, at der kommer flere og flere klimakrav i hele branchen – og så er det, vi lever op til vores mission om at stå bag dem, der kan deres håndværk,” afslutter Kent Fonseca.

Gode råd til aktører i byggebranchen

Kent Fonseca og Thomas Stoltz har 3 konkrete råd til håndværkere, entreprenører, bygherrer og andre i byggebranchen, der skal i gang med den bæredygtige omstilling og ikke mindst til at leve på til de nye lovkrav om mindsket klimaaftryk.

  1. TAG ET SKRIDT AD GANGEN - Det, der kan virke som en uoverskuelig opgave at kaste sig ud i, bliver meget nemmere, hvis man fokuserer på en ting af gangen. Start fx med at kigge vores tjekliste godt igennem.
  2. SKOMAGER BLIV VED DIN LÆST - Håndværkere er gode til at udføre deres håndværk, og det skal de blive ved med. Ræk i stedet ud til nogle, der kan hjælpe jer med de nye klimakrav.
  3. SAMMEN BYGGER VI PROFESSIONELT – Det er STARKs motto, men det er også en vigtig reminder om, at vi alle skal spille hinanden bedre og samarbejde på byggepladserne og i planlægningen af byggerierne. Man kan ikke komme fremad og i mål med de bæredygtige krav og visioner alene.

Om STARK

STARK er Danmarks største forhandler af byggematerialer og har været i branchen siden det, der dengang hed Aarhus Trælasthandel A/S, åbnede i 1896. I dag er STARK en international koncern i form af STARK Group med forretninger i flere europæiske land og godt 20.000 medarbejdere. Fra 2020 blev mål om bæredygtighed en del af koncerns årlige regnskaber. Blandt flere andre bæredygtighedsmål har STARK en klar klimamålsætning om at være net zero i 2050.

I 2021 modtog STARK Danmark CSR-prisen for året bedste bæredygtighedsrapport for unoterede virksomheder. STARK er både transparente og ambitiøse og formår ”at koble virksomhedens risici og muligheder inden for ESG sammen og redegøre for virksomhedens rolle i forhold til at sikre bæredygtighed i byggebranchen,” lød en del af dommerpanelets argumentation.

Vidste du….

... at en politisk beslutning i 2021 vedtog de CO2-krav til nybyggeri som er gældende her pr. 1. januar 2023. Læs aftaleteksten her.

…. at Science Based Targets Initiativet, som STARK er en del af, er et non-profit initiativ, som fokuserer på et tæt samarbejde mellem virksomheder og klimaeksperter for at sikre, at virksomhedens klimamål stemmer overens med videnskaben. Disse virksomheder har forpligtet sig til at reducere 167 millioner tons CO2 senest i 2030. Det svarer til fire gange Danmarks årlige udledninger.

… at bygge- og anlægssektoren genererer 5,8 mio ton CO2 pr år. Det svarer til 20 % af Danmarks samlede CO2-aftryk. Derfor anbefaler branchen via regeringens Klimapartnerskab,  at branchen samlet set skal spare mindst 1 mio. ton CO2 årligt ift. byggerier.

 

Du kan læse andre eksempler på bæredygtig omstilling i Erhvervsforums medlemsvirksomheder i artikelserien her

Det siger vores medlemmer

Meget tilfredse!

Vi fik nogle gode bud på lokale rådgivere fra Erhvervsforum, da vi havde brug for sparring i en bygge-/godkendelsessag. Vi valgte en af rådgiverne og han ved lige, hvordan vi skal gribe det an.  Så vi er meget tilfredse med henvisningerne
Bettina Bresnov
Bromølle Kro

Udbudsservice

”Jeg har længe været koblet på Erhvervsforums udbudsservice – blot for at følge lidt med i rådgivermarkedet – men pludselig sendte Niels mig et udbud, der var spot on på mine ydelser"
Kenneth Ziersen
Energi Made Right ApS

Godt samarbejde!

”I gør det rigtig godt, og det er en fornøjelse at arbejde sammen med jer.”
Lene Kildegaard
Partner, godkendt revisor Revisorgården

Gode initiativer og altid positive

"Jeg har været medlem siden 2015 og altid mødt gode initiativer og positiv vilje blandt Erhvervsforums medarbejdere til at gøre en forskel for os i B&A (for at fremme samarbejdet mellem virksomhederne og skabe gode kontakter til Holbæk Kommune) Jeg kan kun anbefale andre at være med i netværket."
John Madsen
Odsherred Maleren

I skubber på!

"Hvor er det bare en fornøjelse og ekstremt værdifuldt at deltage i jeres arrangementer. Hvor må det også være givende for jer, at være med til at skubbe gang i erhvervslivet og hjælpe iværksættere i gang!"
Rikke Rye
Krarup & Rye

Et værdiskabende medlemskab

MerkurNord har siden vores etablering i 2015 været stolte og aktive medlemmer af Holbæk Erhvervforum. Vi har fundet netværket, rådgivningen og særligt arrangementerne meget værdifulde igennem årene, og jeg vil helt klart anbefale enhver virksomhed - uanset størrelse - et medlemskab!
Daniel Hassing
CEO & Partner, MerkurNord

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag løbende nyheder og informationer fra Holbæk Erhvervsforum.
© 2025 Holbæk Erhvervsforum | Hjemmeside af MerkurNord
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram