Bæredygtig omstilling i EcoXell A/S
Tekst: Anette Kalle Larsen, fotos: EcoXell A/S
Historien starter helt tilbage i de brølende 20’ere. Her var FN’s Verdensmål blot en fjern tanke i fremtiden, men den østrigske regering opstillede miljøkrav til lokale virksomheder – herunder også den nye flamingoproducent. Det kickstartede den rejse udi bæredygtig omstilling, som førte til udviklingen af letbetonen Thermozell i 1990’erne. I dag er Thermozell et 100% genanvendeligt produkt, der bruges verden over. Her i Danmark produceres materialet på Galaxe Recycling fabrikken i Holbæk.
Thermozell er et attraktivt og miljøvenligt byggemateriale, som bruges til etageadskillelse i mange byggerier: Turning Torso, renovering af Nationalbanken og Tårnet på Christiansborg for blot at nævne nogle. Det er letbeton produceret helt uden grus og med genbrugsflamingo i stedet.
Flamingoen håndsorteres på fabrikken
På Galaxe Recycling A/S i Holbæk står medarbejdere og håndsorterer den flamingo, som i løbet af dagen er kommet ind med store lastbiler. De har tømt deres læs med genbrugsflamingo ud i fabrikshallen, og det skal finsorteres. ”Vi har aftaler med en del møbelhuse, montører, håndværkere og entreprenører, der afleverer deres flamingo til os, ligesom mange genbrugspladser også kommer og tømmer deres flamingocontainere her,” fortæller Hans Rasmussen, direktør for Galaxe Recycling A/S og EcoXell A/S. EcoXell A/S er en udførende entreprenørvirksomhed, som benytter den Thermozell, Galaxe Recycling A/S producerer.
Sorteringen er et præcist og langsommeligt arbejde, for det skal gøres nøjagtigt. Det helt rene flamingo komprimeres og smeltes om til ny flamingo. Når der kommer plastik, flasker eller andet restaffald til syne, frasorteres det og sendes videre til genbrugspladsen i de rette fraktioner.
Efter et godt stykke tid er der til sidst kun den rene flamingo tilbage. Så kommer der gang i transportbåndet, hvor flamingoen triller afsted og suges ind i anlæggets kværn. Her bliver det omdannet til små lette kugler, der popper rundt, bliver coatet med mineraler og salte og ender i store sække. Klar til at blive kørt hen til de byggepladser, hvor det blandet med cement og vand bliver til letbetonen Thermozell.
Skiløb i 1920ernes Østrig kickstartede genbrugstanken
Thermozells bæredygtige rejse startede i en lille østrigsk landsby. For tilbage i 1920’erne åbnede der en flamingofabrik på en bjergside i Østrig. Det var et nyt banebrydende produkt, der lige var kommet på markedet efter opdagelsen af polystyren. Lige ved siden af fabriksbygningen lå de sneklædte østrigske alpetoppe. Tindrende hvide.
Få år tidligere havde en driftig østriger, Mathias Zdarsky, ført verdenshistoriens første alpine par ski ned af de stejle bjergtinder. Han kom ned ved hjælp af én enkelt skistav på den første tur, men ret hurtigt efter blev både plovsvinget og parallelsvinget udviklet. Det gjorde skisporten både nemmere og mere sikker, og i løbet af kort tid dukkede der skiskoler og skiløjper op i kølvandet på Zdarskys første tur. Østrig udviklede sig hurtigt til et verdenskendt alpint skisportsland.
Lige med et var de tindrende hvide bjergtinder blevet mange penge værd, og de østrigske myndigheder forbød hurtigt de lokale fabrikker at brænde affald. De ville ikke risikere, at sort røg sodede den hvide sne til.
Det påvirkede den nye flamingofabrik, for afbrænding af brugt flamingo havde været en billig måde at komme af med produktionsaffaldet på. De blev tvunget til at ændre praksis og begynde at tænke nyt.
Nye krav fra Østrigs regering
Her små 100 år efter er de østrigske alper stadig snehvide og sender mange tusinde danske skiløbere ned hvert år – og flamingofabrikken er for længst vokset ud over Østrigs grænser.
Den er i dag ejet af Hirch Gruppen, hedder Thermozell og har siden 1992 været et 100% bæredygtigt produkt. For i 1992 strammede Østrigs regering sine miljøkrav endnu engang. Nu blev industrien pålagt ansvaret for at dokumentere, hvordan slutbrugerne/ køberne håndterede deres produkter efter endt levetid.
”Det satte skub i udviklingen af Thermozell, som vi kender det i dag,” fortæller Hans Rasmussen, ”for Hirch Gruppen skulle pludselig til at redegøre for, at deres flamingoprodukter ikke bare endte på deponi rundt omkring - og så blev det attraktivt at indsamle og genbruge flamingoen til at skabe letbetonen.”
Når affald får værdi
Flamingo er et affaldsprodukt i mange brancher, men hos Thermozell er det en værdifuld ressource. Set med grønne miljøbriller på er Thermozell interessant netop fordi genbrugsflamingo erstatter behovet for at bruge grus til at skabe beton.
Hans Rasmussen forklarer: ”Flamingo kan nedbrydes og bruges igen og igen. Når letbetonen til sin tid skal nedbrydes og bortskaffes, så knuser vi det og bruger det en gang mere. Vi reducerer således CO2 -aftrykket både ved at genbruge flamingoen og ved at forlænge Thermozells levetid flere gange”. Det er cirkulær økonomi på fineste vis – i hvert fald så længe, der er genbrugsflamingo nok i verden.
Som byggemateriale har Thermozell mange unikke egenskaber. Det vejer kun 1/5 af almindeligt beton, er nemt at lægge og tørrer hurtigt. Alt i alt kan det forkorte byggetiden rigtig meget.
”Med Thermozell kan vi forkorte byggetiden med op til flere uger, og det betyder rigtig meget i kroner og ører. Hvis det eksempelvis koster 40.000 kr. om dagen at drive en byggeplads, så sparer bygherre hurtigt mange penge,” siger Hans Rasmussen.
Ønskes: Flere krav til byggebranchen
Galaxe Recycling har eneret på at producere Thermozell i Danmark. De sælger blandt andet til egen entreprenørvirksomhed ExoXell A/S, som udfører gulventrepriser på etagebyggerier i ind- og udland.
”Vi oplever, at flere og flere bygherrer stiller krav i forhold til bæredygtighed – fx DGNB-certificerede eller Svanemærkede byggerier. Derfor er vi også ved at få udarbejdet en EPD,” siger Hans Rasmussen. En EPD er en miljøvaredeklaration med oplysninger om Thermozells indvirkning på miljøet.
Men der er også mange byggerier, hvor hovedentreprenørerne ikke har fokus på CO2-aftryk. Derfor har Hans Rasmussen et klart ønske: ” Jeg så gerne, at de offentlige bygherrer gik foran og stillede mange flere krav om bæredygtighed i de udbudte entrepriser. Så ville hele den danske byggebranche for alvor komme i gang med bæredygtig omstilling.”
Og grundstenene til Thermozells bæredygtige rejse blev jo netop lagt oven på krav fra de østrigske myndigheder – først i 1920’erne og siden i 1990’erne.
Gode råd til at komme i gang
Hans Rasmussen har tre klare råd til virksomheder – store som små – der står overfor at skulle i gang med bæredygtig omstilling:
Links til dig, der vil vide mere
Galaxe Recycling A/S er producent og eneforhandler af Thermozell i Danmark. EcoXell A/S er specialister i bæredygtige gulve ved etagebyggeri og renoveringsprojekter. Læs mere på Thermozell Danmark
Thermozell er en global koncern som blev grundlagt i 1920’erne i Østrig men først i 1992 blev produktet 100% bæredygtigt. De begyndte at indsamle genbrugsflamingo til produktionen og kræve slutdokumentation i hele produktionsprocessen og hos alle underleverandører. Læs mere på Thermozell – Hirch Gruppe
Østrigeren Mathias Zdarsky er kendt som opfinderen af det alpine skiløb og var indirekte med til at kickstarte Thermozell’s bæredygtige omstilling. Læs mere på Skiing History
Flamingo er et registreret varemærke for ekspanderet polystyren/ EPS.
Find hele artikelserien om bæredygtig omstilling i andre medlemsvirksomheder her.
Ahlgade 1C,
4300 Holbæk
+45 59 44 42 68
heforum@heforum.dk
CVR: 19692337