Bæredygtig omstilling i B2Bauctions A/S
tekst: Anette Kalle Larsen, fotos: B2Bauctions
B2B Auctions er en auktionsvirksomhed, hvor overskudsvarer bliver genbrugt, idet de får nyt liv hos nye ejere. Gennemsigtighed, ordentlighed, ansvar og etik er centrale værdier i virksomhedens daglige virke. Desuden har solceller og varmepumper gjort dem uafhængige af gas – og samtidig skabt en signifikant besparelse på virksomhedens CO2-aftryk. Læs med og få direktør Gregers Hastrups gode råd i forhold til solceller på taget af din virksomhed.
Horisonten er bred, når man skuer ud over markerne fra vinduerne på 2. sal hos B2B Auctions kontorbygning i Jyderup. Bløde bomuldsskyer dækker for den blå himmel, der rejser sig over det sensommergrønne sjællandske landskab til den ene side. Til den anden side er et stort byggeprojekt i gang, hvor virksomheden er ved at udvide med endnu en lagerbygning. Direktør Gregers Hastrup viser, hvordan arbejdet skrider frem og fortæller, at den bygning selvfølgelig også skal have solceller på taget.
Solstrøm – også i overskyet dansk vejrlig
I foråret 2021 fik B2B Auctions monteret et solcelleanlæg på taget af en af de nuværende lagerbygninger i Jyderup. Her skaber solen årligt 250.000 kWh, og i dag er virksomheden næsten 90 % selvforsynende med el. Gregers Hastrup forklarer:
”Det var en stor investering men det eneste fornuftige at gøre. Selv på en lettere overskyet dag som i dag producerer vi mere el, end vi når at bruge på både kontor og lagerhotel i løbet af arbejdsdagen.”
For selvom solcellerne producerer strøm ved hjælp af solens stråler, så kan anlægget også lave strøm i overskyet vejr – hvilket er meget heldigt i et land som Danmark, hvor solen kun står højt på himlen i mindre end 20 % af årets timer. Det er nemlig ikke solens stråler, men derimod lyset, der skaber energien.
Når det er sagt, så producerer solceller selvfølgelig mest el i klart solskinsvejr. Solcelleanlægget dækker B2B Auctions elforbrug 7 måneder om året. De sidste 5 måneder må de supplere med el fra nettet.
Fra gas til varmepumper
Samtidig med investeringen i solceller valgte B2B Auctions at pille deres naturgasfyr ned og i stedet få varmepumper ind. Gasstikket blev fjernet fra ejendommen, så der var ingen vej tilbage. 3 store luft-til-vand varmepumper opvarmer ca. 5.400 m2 af deres bygningsareal – og 4 luft-til-luft varmepumper opvarmer de sidste 3.000 m2.
Alene udskiftningen af den 11 år gamle og 225 kilowatt store gaskedel har givet en besparelse på ikke mindre end 162.882 kWh om året. Gregers Hastrup forklarer:
”Det har selvfølgelig både været en økonomisk og miljømæssig stor gevinst. Vi var ikke i tvivl om, at den nye lagerhal, der opføres lige nu, også skal have både varmepumper og solceller.”
Et auktionshus, der tager ansvar
Den bæredygtige omstilling hos B2B Auctions er ikke kun gjort ud fra økonomiske årsager. Det handler også om at påtage sig et ansvar overfor både klima og kunder.
Klimamæssigt har virksomheden reduceret de samlede CO2-udledninger med 90 % ved overgangen til solceller. I forhold til kunderne hænger bæredygtig ansvarlighed sammen med den ordentlighed og gennemsigtighed, som B2B Auctions også er kendt for.
Sælger ved altid, hvem køber er. ”Vi er meget obs på, at hvidvaskbarometeret er skruet op på jordskælv hos vores pengeinstitut, og vi accepterer ikke tvivlsomme transaktioner i nogle handler.” Gregers Hastrup tilføjer, at virksomheden har mange udenlandske kunder, primært i Europa, og at de hverken sælger til kunder i Rusland eller afrikanske lande. For disse lande, blandt mange andre, har ikke et troværdigt system til at validere virksomheder.
”Hele vores DNA bygget op omkring, at vi skal have orden i penalhuset og styr på alle transaktioner. For eksempel har vi Forsvaret som kunde, og vi ville ikke være troværdige, hvis dansk demilitariseret materiel pludselig dukkede op hos personer eller lande, der er underlagt FN-sanktioner, ” siger Gregers Hastrup.
Født på genbrugstanken!
B2B Auctions er et online auktionshus, der handler med overskudsmateriel fra blandt andet Forsvaret, Rigspolitiet, diverse styrelser, entreprenører, produktionsvirksomheder, landmænd mv. Auktionshuset sælger et godt mix af biler, lastbiler, traktorer, gaffeltrucks, maskineri og diverse ting såsom generatorer, løbesko, kamuflageregntøj, påhængsmotorer, store industrimotorer med drivlinje og meget mere – eksempelvis har de lige haft brandbiler, et kystredningsskib og diverse lastbiler til salg.
B2B Auctions sælger både ubrugte og brugte varer, som stadig kan anvendes, fx i udlandet. ”På den måde er B2B Auctions født ind i en grøn genbrugstankegang, for vi forlænger levetiden på materiel. Jeg er stor modstander af at skrotte materiel og køretøjer, der kan leve mange år endnu hos en anden køber. Desværre oplever jeg flere steder, hvor brugbart materiel og køretøjer skrottes, på grund af manglende viden om deres potentielle værdi,” siger Gregers Hastrup.
Gode råd til at håndtere udfordringerne ved solceller
Tilbage til solcellerne på taget. De har også budt på udfordringer. Dem skal virksomheder være klar til at håndtere, før det satser på solceller. Gregers Hastrup fremhæver tre:
Forsyningsselskaberne er ikke verdensmestre i at håndtere den grønne omstilling på din virksomhed. Sørg for selv at blive verdensmester i den disciplin, så du både kan følge med i din strømproduktion og dit strømforbrug.
Det er helt centralt, at du kan regne på, hvordan din produktion og drift bedst tilrettelægges ift. at udnytte solens stråler. Hvornår bruger I mest strøm i løbet af en dag? Kan I omlægge nattens strømforbrug til dagtimerne? Kan I optimere nogle processer? mv.
Når du begynder at regne på businesscasen og det rentable i at investere i et solcelleanlæg, så skal du betragte det som en langsigtet investering. Det er en dyr engangsudgift, som over tid kan tjene sig ind igen, hvis du vælger et anlæg, der passer til din virksomheds forbrug, og hvis du bruger solenergien på det tidspunkt, den produceres.
En god investering der giver mening
”Når det er sagt, så er jeg stadig meget overbevist om, at det er en ualmindelig fornuftig disposition for virksomheder at investere i sol eller vind, ” lyder det fra Gregers Hastrup.
For selvom investeringen er stor, så er tilbagebetalingstiden på et solcelleanlæg på størrelse med det hos B2B Auctions, helt nede på omkring fem år – og samtidig har klimaeffekten og det reducerede CO2-aftryk været betydelig.
”Vi har også oplevet en yderst positiv respons fra vores kunder. Vi handler meget med den offentlige sektor og især for Forsvaret betyder ansvarlighed over for både klima og miljø rigtig meget. Vi kommer ikke til at fortryde den grønne omstilling,” afslutter Gregers Hastrup.
Om B2B Auctions
B2B Auctions blev etableret af Gregers Hastrup i 2010. I 2015 blev ejendommen i Jyderup indkøbt, og virksomheden blev både optaget i UN Global Compact og opnåede en ISO 9001-2015 certificering.
Gregers Hastrup blev i 2017 af Justitsministeriet beskikket som auktionsleder i Holbæk Retskreds
(Foto: Peter Jarvad)
Ordentlighed, genbrug, genanvendelse og ansvarsbevidst forbrug af ressourcer har lige fra start været en central del af B2B Auctions forretningsgrundlag, se virksomhedens CSR-politik.
Som kunde skal alle virksomheder registreres i B2B Auctions system for at kunne købe eller sælge varer. B2B Auctions sælger kun til købere i lande, der er godkendt af Det danske Udenrigsministerium, og som ikke har en EU eller FN-sanktion over sig. Alle pengeoverførsler hvidvasktjekkes yderst grundigt af virksomhedens pengeinstitut.
Vidste du.
… at den strøm, du får fra dit elselskab, er et blandingsprodukt af fossile brændstoffer og vedvarende energikilder, fx halm, flis, bioaffald, vand, vind og atomkraft. Du kan altså ikke få 100 % grøn og klimavenlig strøm medmindre din virksomhed bliver selvforsynende med fx solceller eller vindmøller.
… at i 2030 er det regeringens mål, at ikke mindre end 100 % af al dansk strøm skal komme fra vedvarende energikilder. Derfor skal der bl.a. etableres to nye energiøer, hvor havvind skaber grøn strøm.
… at hvis en virksomhed producerer strøm via et solcelleanlæg, så må strømmen IKKE bruges på virksomhedens øvrige matrikler. Så skal virksomheden sælge eventuelt overskudsstrøm til elnettet og indkøbe el til de øvrige matrikler til almindelig markedspris. Denne udfordring bliver bl.a. beskrevet i artiklen ”Bøvlede regler står i vejen for nye solceller: - Det er jo hovedet under armen.”
Læs om andre gode virksomhedscases i vores artikelserie
Find hele artikelserien om bæredygtig omstilling i andre medlemsvirksomheder her.