Spring til indhold

Lokale regnorme & humlebier - Vi skaber naturhaver hos danskerne

Bæredygtig omstilling hos Dynamiske Haver Anlægsgartner

Tekst: Anette Kalle Larsen, fotos: Dynamiske Haver Anlægsgartner

 

Få en have, der gør dig glad, og som er tiltrækkende for dyr og planter. Sådan lyder den helt simple opskrift på en bæredygtig have, der både lagrer CO2, styrker biodiversiteten og gør Danmark mere klimasikker. Men det forudsætter, at vi alle dropper ideen om hvordan en have bør at se ud – og det er faktisk ikke helt let, oplever anlægsgartner Jannik Trinderup.

 

Få en have, der giver dig ro

Mange haveejere følger den traditionelle opskrift på en have, som består af en stor portion græsplæne tilsat nogle få stedsegrønne planter og et bredt stykke med terrasse, som til sidst krydres med en omkransende bøgehæk og en trampolin til børnene. Det er nemt, bekvemt og ser ordentligt ud.

”Jeg lever af at indfri dine havedrømme, og jeg vil altid anbefale at anlægge en have, der giver dig ro. Haven må ikke blive en dårlig samvittighed, hvor du hele tiden ser ting, du burde gøre. Den skal gøre dig glad og være afstressende for hele familien,” siger Jannik Trinderup, anlægsgartner og medejer af Dynamiske Haver, hvor de er specialister i at anlægge private haver.

Når det er sagt, så vil Jannik rigtig gerne ud med nye ideer til Familien Danmarks havedrømme. For den traditionelle opskrift er ikke bæredygtig for naturen. ”De haver bliver også kaldt for græsørkener. For veltrimmede græsplæner har ingen næring for insekter og smådyr, og de rummer ingen gemmesteder for æg og larver,” forklarer han. Så rent faktisk er der mere liv i en sandørken end i en gold græsplæne.

Opråb til haveejere: Drop plejer!

”Jeg oplever, at danskere generelt set har en ret konservativ opfattelse af, hvad en flot have er. Det er så indgroet, at plæner skal man slå hver uge og mælkebøtter skal fjernes. Men hvornår blev det besluttet?” spørger Jannik.

Han vil rigtig gerne have, at du i stedet begynder at overveje, hvor meget plæne du egentlig har brug for? – om din terrasse virkelig behøver at være så stor som mulig? – og om alle vilde blomster (læs: ukrudt) altid skal fjernes med det samme?

”Vi kender ’vild med vilje’ fra fjernsynet men er ikke rigtig klar til at udleve det i vores egne haver. Jeg synes ikke det er grimt at lade en enkelt stamme stå tilbage. Det er tværtimod hyggeligt, fordi fugle og insekter flytter ind – og de trives, hvis vi beholder haveaffaldet til at skabe insekthoteller. Det vil også spare både benzin og bilture til genbrugspladsen,” siger Jannik Trinderup.

 

Naturhaver kribler af liv og humlebier

Begrebet ’en naturhave’ beskriver en have, som både er skøn at opholde sig i, og som er rig på næring og tilholdssteder for kriblende smådyr, insekter og fugle. Her handler det blandt andet om at dyrke hjemhørende planter. De har de bedste vækstbetingelser og kræver derfor mindst mulig pleje.

”Her er humlebien et godt eksempel. Den kan snildt komme ind i blomster fra hjemhørende planter og finde nektar til sin honning. Men blomsterne i gennempodede og ikke-hjemhørende arter kan humlebien ikke komme ind i, og det er en udfordring,” forklarer Jannik og tilføjer, at hjemhørende planter er også meget mere robuste i forhold til danske vejrforhold.

 

Sjællandsk jord og lokale regnorme

Bæredygtighed handler også om at bevare de vækstforhold, der allerede ligger i jorden. Når Dynamiske Haver arbejder, så udskifter de aldrig al jord. For så vil mikroorganismerne og de lokale regnorme forsvinde sammen med de sten og rødder, som giver jorden struktur og de bedste vækstbetingelser for hjemhørende planter.

Netop derfor er naturhaver også relativt nemme at passe. ”Det kræver selvfølgelig, at de anlægges, men allerede et par år efter, så passer planterne sig selv – og man kan jo bare lave en serviceaftale med os, så kommer vi og vander og gøder de første par år,” smiler Jannik Trinderup.

En plante, som dog kræver specialjord, er rododendron. Det er en surbundsplante, som vi danskere hvert år køber store mængder spagnum til. Men det skal vi lade være med, for spagnum er en knap ressource. Spagnum kommer fra gamle tørvemoser, som dels er truede naturområder og dels frigives der store mængder CO2 ved opgravningen. Jannik Trinderup forklarer:

”Jeg er for længst holdt op med at bruge det, og der findes ganske glimrende alternativer. Du skal bare kigge efter en spagnumfri surbundsjord, der indeholder de rette mængder nåletræskompost og sand til at give jorden den helt rette surhedsgrad.”

Klimasikring af din have

Øget klimasikring er også en del af at få en naturhave. Klimasikring kan ske ved at etablere regnvandsbede, som helt enkelt er bede med stauder, der både kan tåle perioder med tørke og perioder med massiv oversvømmelse. Altså en slags reservoir, hvor vandet stille og roligt kan sive ned.

”Nogle er skeptiske overfor det, de kalder ’et hul i haven’. Men de, der får det, bliver glade for det. For det er nu hyggeligt at få fisk, frøer og andepar på besøg i haven engang imellem. Det har mine egne børn sat stor pris på,” siger Jannik Trinderup.

 

En bæredygtig arbejdsplads

Hos Dynamiske Haver lægger de stor vægt på at være en bæredygtig arbejdsplads hele vejen igennem – ikke kun i forhold til deres produkt (haverne), men også i forhold til interne arbejdsforhold.

”Vi er en meget rummelig arbejdsplads, hvor vi selv strukturerer vores tid. Det giver en god work-life balance og plads til at hente børn. Det er ikke en 9-16 arbejdsplads men en arbejdsplads, hvor man gerne må arbejde 3 dage i en uge, hvis man foretrækker at lægge flere timer i en anden uge,” forklarer Jannik Trinderup. Dynamiske Havers fokus på bæredygtig handler også om, at de så vidt muligt arbejder lokalt i stedet for at bruge benzin på at køre ind til Københavnsområdet hver uge.

”Vi arbejder også stort set giftfrit og laver ikke fliserens med højtryksspulere, imprægnering og Rodalon. Det er no go hos os,” understreger Jannik Trinderup og afslutter:

”For os handler om at skabe din drømmehave ud fra områdets naturlige forhold. Vi laver rigtig meget research om planterne, før vi anlægger, ligesom vi også samarbejder med en havearkitekt. Det sikrer det æstetiske og at haven over årene kan udvikle sig i takt med familiens behov.”

 

Gode råd: Sådan får du en naturhave med kriblende liv

Jannik Trinderup har 3 anbefalinger til dig:

 1. Slut fred med egne (og naboens) forventninger - Begynd med at overveje, hvad en pæn have er for dig og prøv at få bare lidt mere vild natur ind i haven.
 2. Skab en have, der passer til dine og familiens behov – Det kan være en praktisk have med hyggekroge og plads til hele familiens aktiviteter. Husk her at flere planter og træer både vil give skygge, lukkede kroge og opsamle CO2.
 3. Drop plejer – Prøve at bryde bare nogle normerne for hvordan en have bør se ud
  • Skal du slå græs hver uge? – kan du lade det vokse nogle steder og nøjes med at slå det ned sidst på sommeren?
  • Hvor meget terrasse har du egentlig brug for?
  • Kan du bevare grene/ haveaffald i haven og skabe insekthoteller? – og måske lade en enkelt stamme stå til fuglene?
  • Er alle vilde blomster ukrudt? – eller kan nogle få lov til at vokse og blomstre?

Om Dynamiske Haver

Jannik Trinderup etablerede sig som selvstændig anlægsgartner i 2017 i eget firma; Bøgegården. Her i starten af 2022 fik han en partner og sammen har de skabt firmaet Dynamiske Haver Anlægsgartner. Dynamiske Haver anlægger haver hos private i tæt samarbejde med haveejerne.

Bøgegården fik udarbejdet en bæredygtighedsstrategi, der viser Jannik Trinderups fokus på Verdensmål 3 Sundhed og trivsel, Verdensmål 12 Ansvarligt forbrug og produktion, Verdensmål 13 Klimaindsats samt Verdensmål 15 Livet på land. Dette fokus ligger i naturlig forlængelse af arbejdet i Dynamiske Haver.

Vidste du…

… at biodiversiteten er truet fordi Danmark får mindre og mindre vild natur.

… at 1.844 dyre- og plantearter i Danmark er truet og i reel fare for helt at forsvinde fra den danske natur. ”De har brug for mere og vildere natur, hvis de ikke skal gå fra at være truede dyr til uddøde dyr i Danmark”, skriver Danmarks Naturfredningsforening.

… at Dynamiske Haver arbejder med ’urejste planter’ på samme måde som Kragerup Gods arbejder med ’urejst mad’. Urejste planter er hjemhørende arter, der er plantet og opvokset lokalt.

… at bøgehække ikke vokser godt i ler og meget fugtig jord. Derfor bruges der rigtig meget gødning og tid på at få bøgehække til at vokse op i de bydele, hvor der er krav om bøg. Det ville være mere bæredygtigt at vælge en anden hækplante.

Læs om andre gode virksomhedscases

Find hele artikelserien om bæredygtig omstilling i andre medlemsvirksomheder her.Feedback

Sidst opdateret

20.05.2022

Ansvarlig redaktør

Lena Green